Uwielbiam słodkie marynaty do mięs :)
Dzisiaj proponuję Wam kurczaka w syropie klonowym :)
SKŁADNIKI: 6 PORCJI
2 udka kurczaka, bez kości
6 łyżek syropu klonowego
1 łyżka drobnego cukru
starta skórka i sok z 1/2 pomarańcza
2 łyżki ketchupu PUDLISZKI
2 łyżeczki sosu worcester
Do przybrania:
plastry pomarańcza
listki świeżej bazylii
surowa, czerwona papryka
D podania:
pieczywo włoskie
pomidorki koktajlowej
ogórki małosolne
młoda cebulka ze szczypiorkiem
PRZYGOTOWANIE:
Używając ostrego noża robimy po 3 nacięcia na każdym kawałku mięsa. Umieszczamy kurczaka w naczyniu płytkim, niemetalowym.
Aby przygotować marynatę należy zamieszać w małej miseczce strop klonowy, cukier, skórkę i sok z pomarańczy, ketchup oraz sos worcester.
Przelać marynatę na kurczaka i zamieszać, by pokrył się nią całkowicie.
Przykryć i schłodzić w lodówce (ja zawsze marynuję mięso minimum 12 godzin. )
Wyjmujemy kurczaka z marynaty i zachowujemy ją.
Układamy kurczaka na grillu i pieczemy na gorącym węglu przez około 20 min obracając i smarując marynatą.
Przekładamy i układamy na talerzu, dekorujemy pomarańczą i bazylią.
Podajemy najlepiej z pieczywem włoskim np. foccacia i letnią sałatką.
Jeśli nie mamy czasu możemy pominąć marynowanie i bezpośrednio polewać przygotowaną marynatą podczas grillowania.
Super kurczak ! Uwielbiam mięso w takich marynatach :)
OdpowiedzUsuń