Marchew i rzodkiew z kozim serem

SKŁADNIKI: 2 OSOBY

6 małych marchewek ( najlepiej młodych )
1/2 białej rzodkwi lub kalarepki
2 łodygi selera naciowego
garść orzechów włoskich
100 gr sera koziego ( rolada )
2 łyżki oleju z pestek dyni
4 łyżki syropu klonowego
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:


Obraną marchew wrzucamy do rondla z gotującą się wodą, blanszujemy przez 5 min, odcedzamy i odsączamy na papierowym ręczniku. Rzodkiew lub kalarepę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Selera kroimy na małe kawałeczki. Warzywa układamy na talerzu, posypujemy pokruszonymi orzechami, na to kładziemy plastry koziego sera ( możemy go również pokruszyć ). Skrapiamy olejem z pestek dyni i syropem klonowym, doprawiamy solą i pieprzem.


Komentarze