Fusilli z bekonem, młodym groszkiem ricottą i świeża miętą

Kocham kuchnie włoską i jak zobaczyłam ten konkurs to postanowiłam że wystartuje, tym bardziej że uwielbiam oliwę z oliwek Monini jak i olej ryżowy tej firmy :)
Skoro króluje teraz świeży groszek zdecydowałam się zaproponować Wam ten przepis!

SKŁADNIKI: 4 OSOBY

400 gr makaronu fusilli
250 gr świeżego groszku
500 gr boczku w kosteczce
125 gr sera ricotty
4 łyżki oliwy z oliwek Monini ( extra vergine )
świeżo starty parmezan
świeże liście mięty ( jeśli nie lubicie mięty możecie zastąpić bazylią )

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją al'dente.
Boczek smażymy na patelni i podsmażamy na złoty kolor.
Następnie dodajemy świeżo obrany groszek i 4 łyżki stołowe wody.
Czekamy aż groszek stanie się miękki a woda odparuje. 
Dokładamy ugotowany makaron i ricotte mieszając. Na końcu dodajemy łyżeczki oliwy i wszystko dokładnie łączymy mieszając. Jeśli danie wydaje Wam się zbyt suche dolewamy wodę z ugotowanego makaronu.
Wykładając na talerz dekorujemy świeżo startym parmezanem i liśćmi mięty.
Podajemy natychmiast.
Pychota!!!

Komentarze

Prześlij komentarz