Ciasto imbirowo-gruszkowe

SKŁADNIKI: 4-6 OSÓB

200 gr miękkiego masła
175 gr drobnego cukru
175 gr mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki imbiru, zmielonego
3 jajka, roztrzepane
450 gr gruszek bez pestek i pokrojonych w cienkie plasterki
1 łyżeczka brązowego cukru


PRZYGOTOWANIE:

Natłuszczamy okrągłą foremkę lub tortownice o średnicy 22cm.
Masło, cukier,mąkę, imbir i jajka ubić mikserem na jednolite ciasto.
Ciasto przełożyć do foremki. Wyrównać jego powierzchnię.
Plasterki gruszki ułożyć fantazyjnie na cieście.
Posypać brązowym cukrem. Z pozostałej ilości masła zrobić wiórki i ułożyć na wierzchu ciasta.
Przygotowane ciasto piec na złotobrązowy kolor przez około 35-40 min, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Gotowe ciasto podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub śmietaną

Komentarze

Prześlij komentarz