Sernik na zimno z truskawkami w wersji light

Z miłości do serników nie mogłam się oprzeć, jednak w takie upały pieczenie wręcz nie wskazane :),
proponuje Wam sernik w wersji light,myślę że zadowoli każdego dietetującego :)


SKŁADNIKI: (PRZEPIS NA MAŁE, OKRĄGŁE NACZYNIE ŻAROODPORNE )

750 gr truskawek
400 gr twarożek delikatny president 0% tłuszczu
3 łyżki serka mascarpone
sok z ananasa ( z puszki )
10 okrągłych biszkoptów
słodzik w płynie
żelatyna ( 0,5 l wody mieszamy z 3/4 opakowania na 2,5l )



PRZYGOTOWANIE:

Kilka truskawek  odstawiamy na bok do dekoracji, kroimy na cienkie paseczki do dekoracji.
Resztę truskawek miksujemy blenderem, dodajemy twarożek i serek mascarpone oraz słodzik w płynie wedle uznania do smaku i mieszamy.
Wlewamy lekko wystudzoną żelatynę.
Biszkopty umaczamy w soku z ananasa.
Naczynie wykładamy folią spożywczą, na spodzie kładziemy pierwszą warstwę biszkoptów, zalewamy masą truskawkowo serową, następnie układamy kolejną warstwę biszkoptową i pokrojone truskawki do dekoracji.
Wkładamy do lodówki i chłodzimy najlepiej całą noc.



Komentarze

Prześlij komentarz