W związku z Moim konkursem, też mnie dzisiaj natchnęło i przygotowałam wspaniałą pastę dla Was ze szpinakiem i orzechami, idealnie komponuje się z chlebem żytnim na ciepło jak i na zimno :)
SKŁADNIKI:
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku ( obrany i starty )
1 łyżka masła
250 gr świeżego szpinaku
2-3 łyżki śmietany
2 jaja wiejskie ( na twardo obrane i pokrojone w kosteczkę )
½ szklanki orzechów włoskich
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie:
gałka muszkatołowa
starty parmezan
świeży domowy żytni chleb
PRZYGOTOWANIE:
Masło rozpuszczamy na rozgrzanej patelni, dodajemy posiekaną
cebulę i starty czosnek.
Smażymy aż czosnek i cebula będą szkliste, lekko
zarumienione.
Szpinak myjemy i siekamy. Dodajemy do podsmażonej cebulki z
czosnkiem zmniejszamy ogień na średni i dusimy przykrywają pokrywką przez około
10min, aż szpinak będzie miękki, następnie solimy i pieprzymy wedle uznania.
Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do
ostygnięcia.
Za pomocą blendera miksujemy jajko i orzechy.
Mieszamy razem wystygniętą mieszankę szpinakową z
zmiksowanymi orzechami i jajkiem, po czym używając blendera miksujemy około
5-10sekund, aż wszystko dokładnie będzie wymieszane.
Opcjonalnie dodajemy starty parmezan i podajemy z pysznym,
świeżym chlebem.
Komentarze
Prześlij komentarz