Tak, tak, tak jest to możliwe i wychodzi wyśmienicie...połączenie czekolady z cukinią....
SKŁADNIKI: 12 MUFFINEK
4 łyżki masła ( temp. pokojowa)
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka sody
1 średnia cukinia
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki maślanki
3/4 szklanki cukru
cukier puder do posypania
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie ucieramy na tarce na średnich oczkach. Umieszczamy na gazie albo ściereczce związujemy i wyciskamy wodę.
W jednej misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, sodę i sól.
W drugiej misce miksujemy masło i cukier na średnich obrotach.
Dodajemy olej i miksujemy, potem mleko i ekstrakt waniliowy, wszystko dokładnie mieszamy na małych obrotach.
Dodajemy suchy składniki i łączymy dokładnie z mokrymi.
Na końcu wsypujemy startą, odsączoną cukinię i wlewamy do papilotek, umieszczamy w formie do babeczek i pieczemy w temp. 150 stopni przez 25min.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem :)
Ciekawe połączenie z tą cukinią
OdpowiedzUsuń