Mini tarty ze świeżym szpinakiem i szparagami zapiekane w sosie z gorgonzoli

Świeży szpinak i szparagi........aj kocham te warzywa :)
Stwierdziłam, że nie potrafię wybrać jednego z nich i zdecydowałam się połączyć je razem.
Spód tarty bardzo prosty i nie wymagający pracy. Zobaczcie!!! 
Wyszła pyszna tarta:)

SKŁADNIKI: 5 MINI TART

1 pęczek białych świeżych szparagów
1 duża garść świeżego szpinaku
200 ml śmietany 16 %
180 śmietany 18% gęstej
200 gr sera gorgonzoli
1 okrągłe opakowanie serków topionych, śmietankowych
starty, świeży parmezan do smaku
sól i pieprz

 CIASTO NA SPÓD:

500 gr krakersów pikantnych 
4 łyżki masła 
3/4 szklanki gorącej wody


PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Krakersy wsypujemy do worka foliowego i rozgniatamy młotkiem na drobny pył ;)
Dodajemy roztopione masło i gorącą wodę, Mieszamy wszystko dokładnie i ugniatamy ciasto.
Szparagi obieramy i gotujemy w wrzącej wodzie 10 min al dente
W w garnku podgrzewamy śmietanę 16% i 18%, kiedy zacznie bulgotać dodajemy pokruszony ser gorgonzola i mieszamy dokładnie aż ser się rozpuści, następnie dodajemy serki topione i nadal mieszamy aż wszystko dokładnie się rozpuści i powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy świeże liście szpinaku. 
W naczyniach do mini tarty wykładamy przygotowanie ciasto z krakersów, zalewamy przygotowanym sosem serowym i układamy wcześniej ugotowane szparagi. Posypujemy startym parmezanem.
Zapiekamy 20 min w temp. 180 stopni.
Pychota :))

Komentarze