Makaronowo-warzywna zapiekanka z kurczakiem, kabanosem z serem mozzarellą i świeżą bazylią

Uwielbiam zapiekanki a najlepsze wychodzą z tzw. resztek znajdujących się w lodówce, a jeśli do tego efektownie wszystko przygotujemy i dobierzemy odpowiednie zioła to wychodzi ekstra danie :)

SKŁADNIKI: 4 OSOBY

2 długie kabanosy wieprzowe
100 gr filet z kurczaka
1 mała cukinia
1 mała por
1/2 dużej cebuli
300 gr makaron penne
1 puszka kukurydzy
7 pomidorków koktajlowych
2 łyżki startego, parmezanu
2 łyżki startego sera edamskiego
2 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżki pesto pomidorowego
oregano, suszone
pieprz i sól
papryka słodka, suszona
świeże liście bazylii
1 łyżeczka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( al dente ).
Mięso, kabanosy kroimy w drobną kosteczkę, natomiast cukinie, por i cebulę w cienkie paseczki.
Kurczaka smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie, dodajemy kabanosa i smażymy jeszcze przez około 3 minuty.
Dodajemy pokrojone warzywa, pieprz, sól, słodką paprykę i dusimy na małym ogniu przez około 15 minut dolewając około pół szklanki wody.
Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy razem z kurczakiem, kabanosem i warzywami na patelni.
Dodajemy pesto oraz kukurydzę i dokładnie łączymy razem.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy wymieszane dokładnie składniki, kładziemy 2 łyżki śmietany, mozzarellę pokrojoną w plastry, starte dwa sery oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki.
Na końcu posypujemy wszystko oregano, pieprzem oraz świeża bazylią i zapiekamy w piekarniki rozgrzanym do 160 stopni przez około 40 min.


Komentarze

Prześlij komentarz