Co do sernika na święta i swojej miłości do niego, trudno było mi wybrać idealny przepis, jednak znalazłam i nie żałuję :))
Ciężko jest mnie zadowolić jeśli chodzi o dobry sernik, ponieważ najlepsze serniki pieką na Wyspach Brytyjskich i naprawdę jak dla mnie są bezkonkurencyjni :)
Jednak, ja natrafiłam na GENIALNY przepis u Asi na babeczka.zuzka.pl
http://babeczka.zuzka.pl/2012/04/sernik-z-musem-brzoskwiniowym/
Smak tego ciasta przeszedł moje najśmielsze oczekiwanie, jest po prostu niesamowity, rozpływa się w ustach, idealnie słodki ( czyli nie za mało, nie za dużo ), wyrósł wysoki i bardzo puszysty ...brak słów ...a co najważniejsze z każdym dniem po przechowaniu w lodówce był coraz smaczniejszy :DD
polecam, pychota !!!!!!!!!!!!!!
przepis u mnie również:
Składniki na spód ciasteczkowy:
- 200g herbatników
- 75g roztopionego masła
Pokruszyć ciastka, wymieszać z
roztopionym masłem tak, by powstał ‘mokry piasek’. Dno tortownicy o
średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem.
W dno wcisnąć przygotowane ciasteczka. Wsadzić do lodówki na czas
przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 800g twarogu zmielonego przynajmniej 2 krotnie (u mnie ‘Mój ulubiony’ z Wielunia)*
- szklanka cukru
- jeden budyń waniliowy (proszek)
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 4 duże jajka
- duża puszka brzoskwiń (sok nie będzie potrzebny)
*Jeśli użyjecie sera z małą zawartością tłuszczu, należy do masy serowej dodać 100g miękkiego masła i zmiksować razem z serem.
Ser zmiksować razem ze śmietaną,
budyniem, ekstraktem waniliowym i cukrem. Następnie dodawać po jednym
jajku krótko miksując po każdym.
Z brzoskwiń odłożyć 4 połówki, odsączyć i
pokroić w plasterki. Plasterki wyłożyć na spód ciasteczkowy. Resztę
brzoskwiń zmiksować na mus, odłożyć 3-4 łyżki, resztę dodać do sera i
dokładnie wymieszać.
Przelać całą masę serową na schłodzony
spód, na wierzch wyłożyć łyżką kleksy z musu, patyczkiem zrobić ‘esy
floresy’ (ósemki). Piec w temperaturze 150° C przez ok. 1 godzinę 20
minut. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony
sernik schodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.
O kurcze tak czytam i sobie myślę, że jest łatwy w przygotowaniu, będę musiała wypróbować:). Chociaż jeszcze w życiu nie robiłam sernika:). Twój wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńMoniś polecam jest naprawdę świetny i pyszny :))
Usuńzrobiłem go na święta wg przepisu ,,słodkiej babeczki" Super!! prosty jak nie wiem co.jestem facet i zrobiłem!!Trochę mi te kleksy nie wyszły [na wierzchu ]mus mi zatonął ale to drobiazg.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprzepis jest super i świetnie wychodzi :), również pozdrawiam :)
Usuń