Porowo - Ziemniaczana tortilla

Z cyklu zdrowo - warzywnie :))

SKŁADNIKI: 2 OSOBY

5 ziemniaków
4 jajka
125 ml śmietany 18% ( gęstej )
100 gr sera feta
30 gr sera edamskiego ( w kostce )
1/2 pora
2 małe pomidory
sól i pieprz
2 łyżki oliwy


PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości, tak na pól twarde.
W misce ubijamy jajka dodajemy śmietany, i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Por kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy do masy jajecznej.
Następnie ser feta kroimy w małe kosteczki i ser edamski ucieramy na średnich oczkach.
Przygotowane sery wrzucamy do masy jajeczne. Doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą kładziemy ugotowane i pokrojone w pasterki wcześniej ziemniaki.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Zalewamy masą jajeczno - serową i dekorujemy pomidoramy pokrojonymi w cienkie plasterki.
Zapiekamy w temp. 175 stopni przez około 40 min, tak długo aż środek będzie suchy :)

Komentarze