Polędwiczki wieprzowe z marmoladą z czerwonej cebuli

SKŁADNIKI:

500 gr polędwiczki wieprzowej
1 kg czerwonej cebuli
100ml octu balsamicznego
50gr cukru brązowego
1 łyżeczka tymianku
50 ml oliwy z oliwek
50 ml oleju
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:


Z polędwiczek zdejmujemy błony, a następnie nacieramy mięso solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy na minimum 1 godz. w chłodne miejsce.
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę z tymiankiem. około 15 min. Po tym czasie dodajemy do garnka cukier i ocet balsamiczny, gotujemy powoli aż płyn odparuje i całość zgęstnieje. Cebulę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy.
Przygotowane wcześniej polędwiczki kroimy kilkucentymetrowe plastry, lekko rozgniatamy dłonią a następnie smażymy na oleju, na małym ogniu po około 7 min. z każdej strony. Podajemy z konfiturą z cebuli i pieczonymi ziemniakami.
SMACZNEGO :)



Komentarze