Pasta e Patate - makaron z ziemniakami

Kochani, książka KUCHARSKA RODZINY SOPRANO jak dla mnie jest po prostu świetna. Z miłości do kuchni włoskiej można naprawdę, wyszukać ciekawe i proste przepisy a zarazem bardzo pyszne.
Dzisiaj polecam Wam danie typowo męskie hehehe gdyż jest bardzo sycące

SKŁADNIKI: 6 OSÓB

2 grube plastry boczku pancette ( lub 4 plastry bekonu )
1 mała marchewka
1 mała łodyga selera naciowego
1 średnia cebula
1 średni ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól i świeżo zmielony pieprz
675 gr ziemniaków
4 1/2 szklanki wody
350gr makaronu ditalini lub drobnych kolanek
1 1/2 szklanki wrzątku
1/3 szklanki świeżo startego sera pecorino romano lub parmigiano-reggiano


PRZYGOTOWANIE:

Kroimy w kostę boczek ( lub bekon ). Warzywa myjemy. Obraną marchewkę i cebulę kroimy w kostkę, selera w kawałki a natkę pietruszki siekamy.
Do dużego rondla wlewamy oliwę, wrzucamy rozgnieciony czosnek, pokrojone warzywa i boczek, smażymy na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie i przyrumienione. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku, potem pokrojone w kostkę ziemniaki i wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie, część ich rozgniatamy łyżeczką. Dolewamy wrzątek i wrzucamy makaron. Gotujemy, mieszając aż makaron będzie miękki. Sos powinien być dość zawiesisty, jeżeli jednak okaże się zbyt gęsty, można dolać trochę wody. Na zakończenie wrzucamy ser, mieszamy i natychmiast podajemy.

Komentarze

Prześlij komentarz