Wczoraj dostałam mąkę ryżową i postanowiłam coś wykombinować ....a co najbardziej lubię piec muffinki i babeczki :D
SKŁADNIKI: 10 MUFFINEK, FOREMKI SYLIKONOWE
150 gr mąki ryżowej
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 gr cukier brązowy , light ( uważam że 50gr też wystarczy )
1 łyżeczka cynamonu
50 ml miodu ( użyłam wielokwiatowy )
3 łyżki śmietany gęstej 18%
2 małe gruszki
10 suszonych śliwek
PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce przesiewamy i łączymy razem mąkę, proszek do pieczenia,cukier i cynamon.
Następnie dodajemy miód i śmietanę i mieszamy.
Dodajemy jajka, pojedynczo, mieszając.
Dobrze połączone ciasto przelewamy do przygotowanych foremek.
Na wierzch kładziemy pokrojone w kostkę gruszki i śliwkę.
Pieczemy około 24 - 30 min w piekarniku w temp. 160 stopni ( termoobieg )
Mąki ryżowej nie jadłam, ale widzę że doskonale nadaje się do wypieków. Zapraszam do wzięcia udziału w rozdaniu na moim facebooku
OdpowiedzUsuńpolecam pyszne :)
Usuń