Z miłości do serników, każdy weekend musi być w towarzystwie serowym :))
dzisiaj mój eksperyment z musem pomarańczowym :)
SKŁADNIKI: 12 babeczek
spód:
100 gr pokruszonych herbatników (polecam z biedronki BONITKI (herbatniki maślane pełnoziarniste)
15 gr granulowany cukier biały
55-65 gr roztopionego masła
masa serowa:
454 gr ser twarogowy do serników, temperatura pokojowa
130 gr granulowany cukier biały
1/8 łyżeczki soli
2 duże jajka, temperatura w pokojowa
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 ml kwaśnej śmietany
mus pomarańczowy:
3 duże jajka
150 gramów granulowany cukier biały
80 ml świeżego soku z pomarańcza
56 g masła
kandyzowana skórka pomarańczowa
świeża pomarańcza do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni
SPÓD:
W
małej misce rozgniatamy herbatniki i łączymy je z roztopionym masłem
oraz cukrem. Wypełniamy papilotki do bebeczek i ugniatamy łyżką dobrze
do dna.
Umieszczamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
MASA SEROWA:
W
misce miksujemy na wolnych obrotach razem ser, cukier oraz sól.
Dodajemy pojedynczo jajka i cały czas miksujemy na końcu wlewamy
ekstrakt z wanilii i śmietanę i mieszamy mikserem do uzyskania
jednolitej masy.
Wyjmujemy papilotki z lodówki i równomiernie rozprowadzamy powstała masę serową.
Pieczemy 25 min ( ja piekłam 35 min, kwestia piekarnika ) aż masa serowa będzie dobrze ścięta tzw. nie chwiejąca się :)
Upieczone wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki na kilka godz. a najlepiej na całą dobę.
MUS POMARAŃCZOWY:
Metalową
miskę umieszczamy na garnku z gotującą wodą i umieszczamy w niej jajka,
cukier oraz sok pomarańczowy. Mieszamy cały ( aby masa nie osiadła na dnie
) czas dokładnie przez około 10 min aż powstanie konsystencja
śmietany.
Zdejmujemy z ognia i natychmiast odcedzamy przez drobne sitko.
Dodajemy
masło w małych kawałeczkach i mieszamy dokładnie, na końcu wrzucamy
skórkę pomarańczową, mieszamy i natychmiast przykrywamy aby zapobiec
tworzeniu się skorupy. Studzimy.
Po
schłodzonych babeczkach nakładamy wystudzony mus pomarańczowy,
przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Fajne serniczki na ząb
OdpowiedzUsuń