Kartoflarz

Po świętach najlepiej wykorzystać niezjedzone pyszności, dlatego postanowiłam dzisiaj zrobić dla Mojego Narzeczonego pyszny kartoflarz z wędzoną szynką, oczywiście własnej roboty :))

SKŁADNIKI: podaję przepis na 4 os, ja zrobiłam z 1/3 produktów dla S :)

1,5 kg ziemniaków
20 dag wędzonego boczku ( ja dałam szynkę wędzoną )
2 cebule
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, majeranek suszony
masło do wysmarowania naczynia
3 plasterki sera żółtego ( dałam dodatkowo )


PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać. Ziemniaki obrać, umyć. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. z małymi oczkami, osączyć.
Do masy ziemniaczanej dodać pokrojony w kostkę boczek ( lub tak jak w moim przypadku wędzoną szynkę ), żółtka oraz mąkę, wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem. 
Na końcu połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę.
Przykryć plasterkami sera.
Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego, zapiekać około 50 min w temp. 180 stopni.
Podawać z kiszoną kapustą lub ogórkami kiszonymi.



Komentarze

Prześlij komentarz