Szukałam idealnego przepisu na babkę świąteczną, a że uwielbiamy w domu czekoladę i wiśnie zdecydowałam się na przepis z blogu Ani SLODKIEFANTAZJE.PL :D
przepis: http://www.slodkiefantazje.pl/2012/04/czekoladowa-babka-z-wisniami.html
Polecam, babka wyszła SUPER, była mokra i o intensywnym smaku czekolady , poezja ;))
Ja również podaję przepis:
Składniki na ciasto:
·
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
·
400 g wiśni świeżych lub mrożonych
·
150 g gorzkiej czekolady, startej
·
2 opakowania budyniu czekoladowego
·
½ szklanki cukru
·
16 g cukru waniliowego
·
5 jajek
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
150 ml oleju słonecznikowego
·
100 ml maślanki lub kefiru
Składniki na polewę:
·
150 g gorzkiej czekolady
·
40 g masła
PRZYGOTOWANIE:
Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować (mrożone wcześniej
rozmrozić i dokładnie odsączyć). Wymieszać mąkę, proszek budyniowy i proszek do
pieczenia, przesiać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, maślankę i
olej. Ucierać mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej,
gładkiej konsystencji.
Dodać startą czekoladę i wiśnie. Delikatnie wymieszać.
Przełożyć do formy ( u mnie forma na babkę z kominem, o śr.
24 cm, ale idealna będzie o śr. 22 cm) natłuszczonej i oprószonej mąką.
Piec w temperaturze 160°C (bez termoobiegu 180°C) ok. 60-75
minut (po ok 50-60 minutach sprawdzając patyczkiem, bo może być już gotowa* -
patyczek nie powinien być mokry, ale może być lekko obklejony okruszkami
ciasta).
Babkę po upieczeniu zostawić na 10-15 minut w formie,
następnie wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Przed podaniem polać przygotowaną
polewą czekoladową (w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem, wymieszać).
* trzeba pilnować czasu pieczenia i pod
koniec sprawdzać patyczkiem, bo jeśli babka będzie piekła się zbyt długo stanie
się za bardzo wysuszona i nie będzie już efektu „rozpływania się w ustach”. :)
Komentarze
Prześlij komentarz