Uwielbiam wykorzystywać produkty, które mam w szafce, dlatego też postanowiłam zrobić muffinki bo jest to taki prosta słodycz, przy której możemy pokombinować :)))
SKŁADNIKI: 12 muffinek
- 2 gruszki
- 250g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 115g brązowego cukru
- 100ml miodu (użyłam kwiatowy)
- 60ml naturalnego jogurtu ( polecam grecki, light )
- 125ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 40g skórki kandyzowanej pomarańczowej
- garść suszonych moreli
Składniki na fantastyczną posypkę:
- około 25g całych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE
używając całych migdałów przed dodaniem do ciasta należy je posiekać
Obieramy gruszki, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kosteczki i odłóż na później, tak samo postępujemy z morelami, krojąc je w małą kosteczkę.
Wymieszaj składniki na posypkę i odstaw na później.
Rozgrzej piekarnik do 180C (termoobieg). Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Mąkę, proszek i cynamon wsyp (przesiej przez sitko ) do miski i wymieszaj.
W
osobnym naczyniu wymieszaj cukier, miód, jogurt, olej i jajka. Wlej
mieszankę mokrych składników do suchych, dodaj przygotowane wcześniej gruszki, migdały, skórkę pomarańczową i morele i wymieszaj tylko do połączenia składników. Za pomocą
łyżki przełóż do papilotek, wypełniłam do końca papilotki i wyrosły piękne, duże.
Następnie wierzch każdej babeczki posyp przygotowaną wcześniej mieszanką
cukru, migdałów i cynamonu. Piecz około 20 min. Przestudź na kratce.
Smacznego :)
Dorodne sztuki :)
OdpowiedzUsuńwyszły bardzo dorodne :DD, to pewnie przez ten proszek do pieczenia angielski :DD
Usuń