Cynamonowe muffinki z mąki orkiszowej z gruszką, suszoną morelą i kandyzowaną skórką pomarańczową

Uwielbiam wykorzystywać produkty, które mam w szafce, dlatego też postanowiłam zrobić muffinki bo jest to taki prosta słodycz, przy której możemy pokombinować :)))

SKŁADNIKI: 12 muffinek

  • 2 gruszki
  • 250g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 115g brązowego cukru
  • 100ml miodu (użyłam kwiatowy)
  • 60ml naturalnego jogurtu ( polecam grecki, light )
  • 125ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 40g skórki kandyzowanej pomarańczowej
  • garść suszonych moreli
Składniki na fantastyczną posypkę:
  • około 25g całych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
 PRZYGOTOWANIE
 używając całych migdałów przed dodaniem do ciasta należy je posiekać
Obieramy gruszki, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kosteczki i odłóż na później, tak samo postępujemy z morelami, krojąc je w małą kosteczkę.
Wymieszaj składniki na posypkę i odstaw na później. 
Rozgrzej piekarnik do 180C (termoobieg). Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Mąkę, proszek i cynamon wsyp (przesiej przez sitko ) do miski i wymieszaj.
W osobnym naczyniu wymieszaj cukier, miód, jogurt, olej i jajka. Wlej mieszankę mokrych składników do suchych, dodaj przygotowane wcześniej gruszki, migdały, skórkę pomarańczową i morele i wymieszaj tylko do połączenia składników. Za pomocą łyżki przełóż do papilotek, wypełniłam do końca papilotki i wyrosły piękne, duże. Następnie wierzch każdej babeczki posyp przygotowaną wcześniej mieszanką cukru, migdałów i cynamonu. Piecz około 20 min. Przestudź na kratce. Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz