Babeczki z zielonej herbaty z kremem mascarpone i truskawkami

Z miłości do cupcakes kolejna ciekawa propozycja :)))

SKŁADNIKI: 12 BABECZEK

170 gr mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
112 gr masła
2 jajka temp. pokojowa
225 gr cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 saszetki herbaty Irving (GREEN TEA )
1/2 szklanki mleka
barwnik zielony 

 KREM MASCARPONE Z TRUSKAWKAMI:

125 gr serka mascarpone 
małe opakowanie truskawek ( użyłam z biedronki ), 6 całych odkładamy na bok do dekoracji )
 2 łyżki cukru pudru


PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia,herbatę (wszystko przesiewamy przez sitko ).
W drugiej misce uciekamy miękkie masło i cukier, dodajemy pojedynczo jajko miksując dokładnie mikserem.
Następnie dodajemy suche, wymieszane składniki, na przemian z mlekiem i ekstraktem waniliowym w trzech etapach, mieszając dokładnie mikserem. Na końcu dodajemy barwnik.
Wypełniamy przygotowanie papilotki ( ja używam sylikonowych ) i pieczemy w temp 160 stopni ( termoobieg ) 20min.
KREM Z SERKA MASCARPONE: Używając blendera miksujemy truskawki, dodajemy serek mascarpone oraz cukier i dokładnie mieszamy. Dekorujemy babeczki wedle uznania.






Komentarze

Prześlij komentarz