Włoska sałatka ziemniaczana

 WŁOSKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA

SKŁADNIKI:(PRZEPIS DLA 4 OSÓB)

450g młodych, obranych ziemniaków
 boczek (ja dodaję podwójne opakowanie boczku pokrojonego w małe kosteczki z LIDLA)
8 suszonych pomidorów
4 łyzki naturalnego jogurtu( ja polecam grecki,gęsty)
 4 łyżki majonezu
1 lub 2 lyżki musztardy francuskiej (polecam Kamis)
2 łyżki natki pietruszki świeżo pokrojonej sól i pieprz

 PRZYGOTOWANIE:

 Ziemniaki starannie umyć umieścić w dużym garnku z wodą. Doprowadzić do wrzenia wodę a następnie gotować około 8-12 minut ( zimą niestety nie ma małych ziemniaczków dlatego duże kroimy w małe kostki i gotujemy wedle uznania, zależy też od wielkości ziemniaka) Suszone pomidory kroimy w cieńkie paski. Aby przygotować dressing należy wymieszać w misce jogurt i majonez, musztardę, doprawić pieprzem i solą( ja osobiście dodaję więcej majonezu i jogurtu ). Następnie dodajemy pomidory i pietruszkę. Ziemniaki odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Duże ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki. Boczek smażymy na patelni bez tłuszczu (NIE SOLIMY, gdyż sam w sobie jest bardzo słony) Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu ziemniaków i boczku, polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę wstawić na 20min do lodówki. MOŻNA TEŻ PRZYGOTOWAĆ TAKĄ SAŁATKĘ BEZ BOCZKU I PODAWAĆ JAKO PRZYSTAWKĘ DO DANIA GŁÓWNEGO :D


Komentarze

Prześlij komentarz