WŁOSKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA
SKŁADNIKI:(PRZEPIS DLA 4 OSÓB)
450g młodych, obranych ziemniaków
boczek (ja dodaję podwójne opakowanie boczku pokrojonego w małe kosteczki z LIDLA)
8 suszonych pomidorów
4 łyzki naturalnego jogurtu( ja polecam grecki,gęsty)
4 łyżki majonezu
1 lub 2 lyżki musztardy francuskiej (polecam Kamis)
2 łyżki natki pietruszki świeżo pokrojonej sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki starannie umyć umieścić w dużym garnku z wodą.
Doprowadzić do wrzenia wodę a następnie gotować około 8-12 minut ( zimą
niestety nie ma małych ziemniaczków dlatego duże kroimy w małe kostki i
gotujemy wedle uznania, zależy też od wielkości ziemniaka) Suszone
pomidory kroimy w cieńkie paski. Aby przygotować dressing należy
wymieszać w misce jogurt i majonez, musztardę, doprawić pieprzem i solą(
ja osobiście dodaję więcej majonezu i jogurtu ). Następnie dodajemy
pomidory i pietruszkę. Ziemniaki odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Duże ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki. Boczek smażymy na patelni
bez tłuszczu (NIE SOLIMY, gdyż sam w sobie jest bardzo słony) Odstawiamy
do ostygnięcia. Po ostygnięciu ziemniaków i boczku, polewamy
dressingiem i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę wstawić na 20min do
lodówki. MOŻNA TEŻ PRZYGOTOWAĆ TAKĄ SAŁATKĘ BEZ BOCZKU I PODAWAĆ JAKO
PRZYSTAWKĘ DO DANIA GŁÓWNEGO :D
kolejne z Twoich dań, które uwielbiam:)))
OdpowiedzUsuń