polecam RED VELVET CHEESECAKE :)
Jest to moim zdaniem najlepsze ciasto jakie zrobiłam,
przepis jest z oryginalnego amerykańskiego przepisu
Dodatkowo posypany czarną i białą czekoladą oraz migdałami
:)
SKŁADNIKI:
Do sernika:
600g ser śmietankowy, temperatura pomieszczenia
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny, plus 1/2 łyżki
świeżego soku z cytryny
1/4 łyżeczki grubej soli
2 duże jajka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Na ciasto tortowe:
2 1/2 szklanki mąki tortowej
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka. sody
1 łyżka kakao w proszku
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 1/2 szklanki olej roślinny
1 szklanka maślanki
2 łyżki czerwony barwnik spożywczy
1 łyżeczki ekstrakt waniliowy
1 łyżeczki biały destylowany ocet
Na lukier:
450g serka śmietankowego zmiękczonego
300g miękkiego masła
1 1/2 łyżeczki. ekstrakt waniliowy
3 szklanki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Do dekoracji użyłam 3/4 białej i gorzkiej czekolady oraz
trochę migdałów
przygotowanie:
masa serowa:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W tym czasie wstawiamy
wodę w czajniku i doprowadzamy do wrzenia. Korzystamy z elektrycznego miksera,
mieszamy serek śmietankowy na puszysty, zgarniania na bok miski. Stopniowo
dodawać cukier i mieszamy na puszysta masę. Następnie dodajemy skórkę, sok z
cytryny i sól. Później jajka, po jednym po kolei, zgarniania na bok miski po
każdym dodaniu na końcu dodajemy śmietanę.
Wszystko mieszamy na
gładką masę.
Tortownice wypełniamy papierem pergaminowym i wlewamy masę
serową, wrzątek z czajnika wlewamy do drugiego naczynia w którym umieszczamy
tortownicę z masą serową. Przykrywamy ją folią aluminiową i wkładamy do
piekarnika, pieczemy około 60min.
Po upieczeniu zostawiamy w wyłączonym piekarniku 15min żeby
masa nie opadła, wyjmujemy i po wystygnięciu wkładamy na lodówki najlepiej na
cała dobę.
ciasto tortowe:
Rozgrzać piekarnik do 180 °. Przesiać razem mąkę, cukier,
sodę, kakao i sól w misce.
w drugiej misce mieszamy jaja, olej, maślanka, barwnik
żywności, olejek waniliowy, ocet i w
dużej misce mieszamy mikserem razem z
suchymi składnikami aż dobrze będą połączone. Mieszamy około 2min.
Ja ciasto piekłam na dwa razy podzieliłam po prostu na pół.
Tortownice smarujemy masłem i mąką posypujemy i pieczemy
około 30min
Sprawdzamy patyczkiem czy nie jest mokry.
Zostawiamy 5min po wyłączeniu piekarnika, po czym wyjmujemy
i czekamy aż wystygnie. Tak samo postąpiłam z drugą częścią ciasta.
masa lukrowa:
ser, masło i wanilię
mieszamy razem w dużej misce mikserem. Dodać cukier, aż lukier będzie lekki i puszysty,
5-7 minut.
ułożenie tortu:
Po wystygnięciu ciasta kładziemy pierwszą część potem
schłodzoną dzień wcześniej masę serową, następnie druga warstwę. Tort smarujemy
lukrem i ja posypałam utartą biała i gorzką czekolada oraz migdałami, chowamy
do lodówki i chłodzimy 30min przed podaniem:)
Fantastycznie wygląda!!
OdpowiedzUsuń