Pizza gorgonzola

SKŁADNIKI: 4 osoby

Ciasto:
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłej wody
175 gr mąki pełnoziarnistej
175 gr mąki typu 550 pszennej
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Farsz:
400 gr dyni, nie miałam dyni bo już nie ma i wykorzystałam paprykę żółtą :),,  pokrojonej w kostkę
1 łyżka oliwy z oliwek
1 gruszka bez pestek, obrana i pokrojona w paski
100 gr sera gorgonzola rozkruszonego
1 świeża gałązka rozmarynu do dekoracji :)

PRZYGOTOWANIE:

1. Drożdże i cukier umieścić w naczyniu z miarką i dolać 50 ml i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 min aż mieszanka zacznie się pienić.
2. Oba rodzaje mąki i sól połączyć w jednej misce. W środku mieszanki zrobić pięścią wgłębienie. Dolać oliwię, wyrośnięte drożdże i reszte wody i wyrobić ciasto.
3. Ciasto wyłożyć na oprószony blat i zagniatać przez 4-5min.
4. Ciasto ponownie włożyć do miski owinąć przezroczystą folią natłuszczoną i pozostawić do wyrośnięcia, przez 30 min aż podwoi się jego objętość.
5. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i ponownie zagniatać przez 2 minuty. Następnie uformować wybrany kształt i umieścić na natłuszczonej blaszce do pieczenia.
Ciasto nie powinno mieć więcej niż 6 mm grubości, gdyż podrośnie jeszcze w trakcie pieczenia.
6. Aby przygotować farsz, dynię umieszczamy na płaskiej blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą i w piekarniku prażymy przez 20 min ja tak samo postąpiłam z papryką :), aż stanie się złotobrązowa .
7. Plasterki dyni ( papryki) i paski gruszki rozkładamy równomiernie na cieście. Następnie skropić ciasto resztą oliwy z blaszki od pieczonej dyni bądź papryki. Posypać serem gorgonzolą i zapiekać na brązowy kolor przez 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Udekorować rozmarynem :)

 

Komentarze

Prześlij komentarz