Muffinki cytrynowe z żurawiną

SKŁADNIKI:

przepis jest na formę od chleba/albo na 24 babeczki


1 1/2 szklanki mąki pszennej
     1 łyżeczka proszku do pieczenia
     1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
     1/2 łyżeczki soli
     1/4 szklanki kwaśnej śmietany
     2 łyżki drobno startej skórki z cytryny (z 2 cytryn)
     1/4 szklanki świeżego soku z cytryny (z 1 cytryny)
     1 łyżeczka wanilii
     1 szklanka miękkiego masła (200 gr)
     1 1/4 szklanki cukru
     4 jajka, temperatura w pomieszczeniu
     1 1/2 szklanki świeżej żurawiny/nie miałam świeżej wykorzystałam suszoną
     
     polewa:
     sok z jednej cytryny
     1 szklanka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ja wykorzystałam gotowe sylikonowe foremki do muffinek/ 24 sztuki
 W średniej misce mieszamy: mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia i odkładamy.
W drugiej misce łączymy i mieszamy: kwaśną śmietanę, sok z cytryny, wanilię i skórkę z cytryny i również odstawiamy na bok.
 W dużej misce na powolnych obrotach ugniatamy masło i cukier, dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy na średnich obrotach. Następnie dodajemy 1/3 mieszanki z mąki i mieszamy, potem 1/2 mieszanki z kwaśniej śmietany i tak powtarzamy czynność naprzemiennie do wymieszania wszystkich mieszanek razem na puszyste ciasto.
Zalewamy foremki do muffinek i pieczemy około 20 min ( najlepiej sprawdzamy wykałaczką, jeśli jest sucha to ciasto gotowe :DD) 
Polewę przygotowujemy mieszając dokładnie sok z cytryny z cukrem pudrem.
Na środku dekorujemy jedną suszoną żurawiną.


AKCJA 1% PODATKU DLA MARYSI PINDRAL
PÓŁTORAROCZNEJ DZIEWCZYNKI CHOREJ NA RDZENIOWY ZANIK MIĘŚNI (SMA I)
DANE KRS: 0000037904
Cel szczegółowy 1%- 11740 Pindral Maria

strona Mai na facebooku





Komentarze

Prześlij komentarz