Kruche ciasteczka z dżemem truskawkowym

Dzisiaj miałam ciężki dzień i postanowiłam zrobić sobie mała przyjemność :))

SKŁADNIKI:

170 gr sera sernikowego, temp. pokojowa
240 gr masła, miękkiego
325 mąki pszennej
szczypta soli
dżem truskawkowy, najlepiej taki bardzo gęsty, do wypieków, żeby nie wypłynął z ciasteczek, ja dodatkowo wykorzystałam powidła Babci roboty
cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszamy cukier, ser, sól i masło, mikserem na poziomie 2 przez około 2 min.
Następnie dodajemy mąkę powoli i ucieramy mikserem aż składniki się połączą. 
Używając rąk ugniatamy kulę z powstałego ciasta.
Ciasto wałkujemy wałkiem na prostokąt o grubości 3mm.
Używając noża do krojenia pizzy dzielimy ciasto na kwadraty o wymiarach 6cm x 6 cm.
Na każdy powstały kwadrat nakładamy niecała łyżeczkę dżemu truskawkowego lub innego wedle uznania.
Zawijamy rogi.
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Przygotowujemy sobie blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nakładamy na nią przygotowanie ciasteczka w odstępach około 4cm
Pieczemy 25-35min aż ciasteczka zrobią się lekko złotawe.
Po upieczeniu kładziemy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.


Komentarze

Prześlij komentarz