Krem z zielonego groszku z musem z mango

Zainspirował mnie przepis z gazetki z Biedronki....powiem szczerze, że zupa wyszła SUPER :))

SKŁADNIKI:

800 gr zielonego groszku
1 cebula
3 ząbki czosnku ( ja dałam tylko jeden bo nie przepadam )
600 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietanki 30%
pół łyżeczki tymianku
1 łyżeczka masła
sól i pieprz
1 dojrzałe, miękkie mango
50 ml jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. Dodaj drobno pokrojony czosnek, następnie tymianek a po 2 minutach wsyp groszek.
Zalej bulionem i gotuj aż groszek będzie miękki.
Zmiksuj zupę blenderem dodaj śmietanę i jeszcze raz zagotuj. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj mus z mango - obierz owoc ze skórki, oddziel miąższ od pestki. Zmieszaj mango z jogurtem naturalnym i zmiksuj za pomocą blendera.
Do miski nałóż najpierw mus z mango potem zalej kremem z groszku a na wierzchu dodaj jeszcze fantazyjny kleks z musu.
Polecam pychota :))





Komentarze