Krem śmietankowy

SKŁADNIKI: 4 OSOBY

450 ml odtłuszczonej śmietanki
100 gr cukru
1 pomarańcza
2 łyżki gałki muszkatołowej
1 łyżka cynamonu
3 duże jajka roztrzepane
1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE:

1. Śmietankę i cukier umieścić w garnku z grubym dnem i powoli rozgrzewać mieszając, aż cukier się skarmelizuje. 
2. Połowę skórki z pomarańczy zetrzeć i razem w z gałką muszkatołową umieścić w garnku ze śmietanką.
3. Dodać jajka i całość gotować na małym ogniu 10 - 15 min mieszając cały czas,  aż powstanie pulchny karmel.
4. Krem przecedzić przez sito przelać do 4 miseczek i odstawić co najmniej na 2 godz. do lodówki.
5. W tym czasie obrać pomarańczę a skórkę pokroić w drobne części. 
6. Umieścić w garnku miód, oraz cynamon, wraz z 2 łyżkami  wody i powoli rozgrzać. Dodać skórkę pomarańczową i gotować 2-3min. przez cały czas mieszając aż mieszanka zacznie karmelizować. 
7. Mieszankę przelać do miski, wyjąć skórkę pomarańczową i pozostawić do wystygnięcia.
8. Wystudzony krem śmietankowy ozdobić skórką skarmelizowaną i podawać 
Rada:
Krem można przechowywać w lodówce przez dwa dni, skórką ozdabiać dopiero przed podaniem


Komentarze

Prześlij komentarz