Kocham połączenie gruszki i sera pleśniowego, dlatego przeglądając książeczkę z Biedronki bardzo mi się spodobał ten przepis :))
SKŁADNIKI:
2 gruszki
4 łyżki konfitury z żurawiny
2 łyżki cukru
ok. 1,5 l wrzątku
ser pleśniowy
PRZYGOTOWANIE
Gruszki obrać ze skórki i przekrój na połówki. Za pomocą łyżki usunąć gniazda nasienne tak aby powstały półokrągłe wgłębienie.
Włożyć do garnka zalać wrzątkiem dodać cukier i gotować około 10min.
Ugotowane połówki przełożyć do naczynia żaroodpornego, nałożyć do środka konfiturę i posypać drobno pokruszonym serem pleśniowym.
Zapiekać w piekarniki rozgrzanym do 180 stopni przez około 10min.
Podawać z ciepłym pieczywem z masłem czosnkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz