DORSZ W CIEŚCIE PHILO NA RAGUE Z ZIELONEJ FASOLKI, KORZENIA SELERA I PIETRUSZKI
składniki:( 2 osoby)
250 g fileta z dorsza ( dwa kawałki)
2 płaty ciasta filo ( dostępne w kuchni świata-stary browar)
1 sredni seler
1 duży korzeń pietruszki
500 g mrożonej zielonej fasolki
śmietanka 36%
sól i pieprz
cytryna
oliwa z oliwek
pieprz cytrynowy
koperek
rozmaryn
tymianek
250 g fileta z dorsza ( dwa kawałki)
2 płaty ciasta filo ( dostępne w kuchni świata-stary browar)
1 sredni seler
1 duży korzeń pietruszki
500 g mrożonej zielonej fasolki
śmietanka 36%
sól i pieprz
cytryna
oliwa z oliwek
pieprz cytrynowy
koperek
rozmaryn
tymianek
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni /25min albo 170 stopni /35min
Filety rybne pokropić cytryną, przygotować marynatę z pietruszki posiekanej ( lub suszone) z pieprzem cytrynowym.
Rybę marynujemy i odstawiamy do lodówki na 1godz.
Korzeń pietruszki, seler kroimy w cienkie paseczki i wraz z zieloną
fasolką smażymy na patelni na oliwie z oliwek doprawiając wedle uznania
rozmarynem i tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę do smaku
również według uznania ( ja osobiście wolę jak warzywa lekko pływają w
śmietance dlatego dodaję więcej)
Przygotowujemy sobie płaty z ciasta filo jeden płat na jeden kawałek ryby.
Ja składam duży gotowy płat na pół , smaruje go oliwka, kładę rybę i
zawijam w kostkę, zawiniętą rybę smarujemy oliwką na wierzchu ( lepiej
jeszcze będzie jak użyjecie roztrzepanego żółtka.
Tak samo postępujemy z każdym kolejnym kawałkiem ryby i ciasta filo.
Rybę smażymy 25 min przy 200stopniach albo 35min przy 170 stopni (
ogólnie jeśli ciasto zrobi się lekkawo brązowawe to wtedy możemy
wyciągnąć i rybka jest gotowa;)
cciekawy przepis, skorzystam niebawem!
OdpowiedzUsuńAgatka polecam naprawdę super danie i proste, proponuję w ogóle użyć łososia smakuje jeszcze lepiej i włożyć do środka odrobinę masła rewela :))
Usuń