Dietetyczna pizza z otrębów owsianych i pszennych

SKŁADNIKI: 

●4 łyżki otrąb owsianych
●2 łyżki otrąb pszennych
●2 łyżki skrobi kukurydzianej
●2-3 łyżki mleka
●opakowanie drożdży instant
●duże jajko
●sól do smaku
●przecier pomidorowy
●oregano i suszona bazylia
●kawałek piersi kurczaka (wędzonej)
●1/2 mozzarella light
●1/4 czerwonej papryki, cebula
●1/4 żółtej papryki








PRZYGOTOWANIE:


Otręby zmielić na puch. Wymieszać ze skrobią, drożdżami i szczyptą soli, następnie dodać jajko i ciepłe mleko. Dokładnie wyrobić ciasto (będzie dość rzadkie), przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na minimum pół godziny w ciepłe miejsce.
Następnie posmarować dokładnie przecierem pomidorowym i posypać oregano. Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Papryki kroimy - w kostkęa cebulę w cienkie paseczki.  Równomiernie rozłożyć dodatki, starając się przykryć także brzegi. Mozzarelle pokrojoną w cienkie plastry układamy na wierzchu i posypujemy suszoną bazylią.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni (uważając, aby brzegi nie spiekły się zbyt mocno.



Komentarze

Prześlij komentarz