CZEKOLADOWE MUFFINKI Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
na 12 muffinek
Składniki suche :
1 czekolada
2 szklanki mąki
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao lub budyniu czekoladowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
Można dodać 2 łyżki kokosu.
Składniki mokre :
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
kropla aromatu waniliowego
[lub pomarańczowego]
Składniki do dekoracji:
czekolada mleczna
draże kokosowe
ciasteczka czekoladowe
rurki czekoladowe
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw kruszymy czekoladę na pył. Później układamy do robota
kuchennego [ chyba że ktoś nie posiada to operację trzeba przeprowadzić w
misce i mieszać mixerem] składniki suche i dla pulchności mieszamy je
razem z rozdrobnioną czekoladą również na pył. Następnie po wymieszaniu
składników mokrych łączymy je z suchymi i mixujemy ponownie. Układamy na
foremce przeznaczonej specjalnie dla muffinek papilotki. Do środka
można wlożyc kostkę czekolady jak ktoś uwielbia wszystko co czekoladowe i
jeszcze mu mało :) Przed zaczęciem operacji, czyli robienia masy
muffinkowej powinniśmy grzać piekarnik przez cały czas naszej pracy w
koło 180 stopniach. Gdy rozlejemy już masę do papilotek
Układamy muffinki do piekarnika na koło 20/25 minut.
NIE PRZEDŁUŻAJCIE POBYTU MUFFINEK W PIEKARNIKU BO SPALĄ SIĘ NA GÓRZE I BĘDA TWARDE
Do dekoracji wykorzystałam czekoladę moją ulubioną fioletówkę goplany,
rurki czekoladowe, draże kokosowe i ciasteczka czekoladowe.
Komentarze
Prześlij komentarz