Czekoladowe babeczki z kremem kakaowym

SKŁADNIKI:
na 20 babeczek

3 / 4 szklanki niesłodzonego kakao
1 1 / 2 szklanki mąki pszennej
1 1 / 2 szklanki cukru
1 1 / 2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 / 4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 / 4 łyżeczki soli
2 jajka
3 / 4 szklanki gorącej wody
3 / 4 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki rzepakowy lub inny olej roślinny 
 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

KREM KAKAOWY:

 2 laski zmiękczonego masła
4 szklanki cukru drobnego
4 łyżki niesłodzonego kakao w proszku, przesianego


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

PRZYGOTOWANIE:

       W jednej misce miksujemy suche składniki: kakao, mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki: woda, śmietanę, olej roślinny, jajka i ekstrakt waniliowy.
Łączymy wszystko i mieszamy łyżką delikatnie. Uzupełniamy papilotki odpowiednie do babeczek i pieczemy w formie na babeczki około 25 min
 KREM: najpierw na wolnych obrotach miksujemy mikserem masło, cukier i kakao, później przyspieszamy aby uzyskać jednolitą masę, aż krem będzie puszysty, uzupełniamy rękaw do dekoracji i dekorujemy wcześniej upieczone i wystygnięte babeczki,dodatkowo do dekoracji wykorzystałam kandyzowane wisieńki :)
 




Komentarze

Prześlij komentarz