Przepis z amerykańskiego bloga www.oyofbaking.com jest to moim zdaniem najlepszy cytrynowy przepis na serniki a polewa cytrynowa jest GENIALNA :))
SKŁADNIKI: 12 babeczek
spód:
100 gr pokruszonych herbatników (polecam z biedronki BONITKI (herbatniki maślane pełnoziarniste)
15 gr granulowany cukier biały
55-65 gr roztopionego masła
masa serowa:
454 gr ser twarogowy do serników, temperatura pokojowa
130 gr granulowany cukier biały
1/8 łyżeczki soli
2 duże jajka, temperatura w pokojowa
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 ml kwaśnej śmietany
polewa cytrynowa:
3 duże jajka
150 gramów granulowany cukier biały
80 ml świeżego soku z cytryny
56 g masła
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
1 dojrzały, miękki melon
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni
SPÓD:
W małej misce rozgniatamy herbatniki i łączymy je z roztopionym masłem oraz cukrem. Wypełniamy papilotki do bebeczek i ugniatamy łyżką dobrze do dna.
Umieszczamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
MASA SEROWA:
W misce miksujemy na wolnych obrotach razem ser, cukier oraz sól. Dodajemy pojedynczo jajka i cały czas miksujemy na końcu wlewamy ekstrakt z wanilii i śmietanę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy.
Wyjmujemy papilotki z lodówki i równomiernie rozprowadzamy powstała masę serową.
Pieczemy 25 min ( ja piekłam 35 min, kwestia piekarnika ) aż masa serowa będzie dobrze ścięta tzw. nie chwiejąca się :)
Upieczone wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki na kilka godz. a najlepiej na całą dobę.
POLEWA CYTRYNOWA:
Metalową miskę umieszczamy na garnku z gotującą wodą i umieszczamy w niej jajka, cukier oraz sok z cytryny. Mieszamy cały ( aby masa nie osiadła na dnie ) czas dokładnie przez około 10 min aż powstanie konsystencja śmietany.
Zdejmujemy z ognia i natychmiast odcedzamy przez drobne sitko.
Dodajemy masło w małych kawałeczkach i mieszamy dokładnie, na końcu wrzucamy skórkę z cytryny, mieszamy i natychmiast przykrywamy aby zapobiec tworzeniu się skorupy. Studzimy.
Po schłodzonych babeczkach nakładamy wystudzoną polewę cytrynową, przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
ja dodatkowo przygotowałam sorbet z melona.
łyżeczką uformowałam kulki i umieściłam je w zamrażalniku na całą dobę.
są bajeczne!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie ;)
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Zachwyca mnie w nich wszystko - kolory, składniki, dobór smaków...niesamowite :-)
OdpowiedzUsuń:) świetne są :) Muszę zrobić koniecznie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają wspaniale! maleńkie i słodkie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo za miłe komentarze!!!polecam ten przepis babeczki są przepyszne :))
OdpowiedzUsuń