Conchiglie z marchewką zapiekane kozim serem podawane ze świeżymi ziołami

Z miłości do makaronów!!!

SKŁADNIKI: 2 OSOBY

200 gr makaronu muszle ( conchiglie )
50 gr marchewki
1 cebula
mała śmietana 18% gęsta
kostka rosołowa
łyżka oleju
150 gr koziego sera
świeży rozmaryn
świeża bazylia
pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją al'dente.
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy na łyżce oleju. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Wsypujemy do marchewki i dusimy około 10min.
Do warzyw wkruszamy kostkę rosołową. Podlewamy niewielką ilością wody. Doprawiamy pieprzem.
Dokładnie mieszamy wszystko i dusimy do miękkości. Następnie wlewamy śmietanę, mieszamy i odparowujemy.
Ugotowany makaron nadziewamy przygotowanym farszem i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Posypujemy kozim serem i świeżym rozmarynem. Zapiekamy 40 min w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu posypujemy świeżą, porwaną bazylią.




Komentarze

  1. przepięknie podane, a smak zapewne boski !
    pozdrawiam,
    Szana - gastronomyGO!

    OdpowiedzUsuń
  2. takich jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę wypróbować:) pięknie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję i polecam są mega pyszne :)))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz