SKŁADNIKI: tortownica 24cm
ciasto:
250 gr mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka otartej skórki ze sparzonej cytryny
szczypta soli
150 gr masła
4-5 łyżek bardzo zimnej wody
masa serowa:
około 800 g świeżych lub mrożonych śliwek
1-2 łyżki ziemniaczanej lub inny zagęstnik
1 łyżka mielonych migdałów
5 jajek
1/2 szklanki cukru ( lub odrobinę więcej w zależności od preferencji smakowych, jadałam więcej :D
2 łyżki soku z cytryny
200-300 gr twarożku śmietankowego ja dałam 300
polewa:
ja zrobiłam dodatkowo polewę:
tabliczka czekolady mlecznej goplany fioletowej oczywiście :)
4 łyżki śmietanki tortowej 36%
50 gr masła
ciasto:
250 gr mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka otartej skórki ze sparzonej cytryny
szczypta soli
150 gr masła
4-5 łyżek bardzo zimnej wody
masa serowa:
około 800 g świeżych lub mrożonych śliwek
1-2 łyżki ziemniaczanej lub inny zagęstnik
1 łyżka mielonych migdałów
5 jajek
1/2 szklanki cukru ( lub odrobinę więcej w zależności od preferencji smakowych, jadałam więcej :D
2 łyżki soku z cytryny
200-300 gr twarożku śmietankowego ja dałam 300
polewa:
ja zrobiłam dodatkowo polewę:
tabliczka czekolady mlecznej goplany fioletowej oczywiście :)
4 łyżki śmietanki tortowej 36%
50 gr masła
PRZYGOTOWANIE:
![]() | |||
SKŁADNIKI NA CIASTO |
![]() | |||
W MISCE WYMIESZAĆ MĄKĘ, CUKIER, STARTĄ SKÓRKĘ Z CYTRYNY ORAZ SÓL.NA WIERCHU ROZMIEŚCIĆ KAWAŁKI SCHŁODZONEGO TŁUSZCZU WIELKOŚCI WIŚNI. SKŁADNIKI SKROPIĆ WODĄ I WYMIESZAĆ WIDELCEM. |
![]() |
CIASTO ZAGNIEŚĆ RĘCZNIE, UFORMOWAĆ W KULĘ, ZAWINĄĆ W FOLIĘ SPOŻYWCZĄ I WŁOŻYĆ DO LODÓWKI NA CO NAJMNIEJ 30MIN. |
![]() | |
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ |
![]() |
ŚLIWKI UMYĆ, PRZEPOŁOWIĆ, ODPESTKOWAĆ. MROŻONE WCZEŚNIEJ ROZMROZIĆ I ODSĄCZYĆ NA BIBUŁCE. ZMIKSOWAĆ |
![]() |
PUREE WYMIESZAĆ Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ, MIGDAŁAMI. |
![]() | |
DODAĆ JAJKA, CUKIER, SOK Z CYTRYNY, TWAROŻEK I WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE WYMIESZAĆ. |
![]() |
ŁADNIE WYMIESZANE. ODŁOŻYĆ KAWAŁEK CIASTO DO WYKONANIA DEKORACJI NA WIERZCHU, RESZTĘ ROZWAŁKOWAĆ NA GRUBOŚĆ OK. 5MM POMIĘDZY DWIEMA WARSTWAMI FOLII SPOŻYWCZEJ. |
![]() |
WŁOŻYĆ DO FORMY WYSMAROWANEJ TŁUSZCZEM. UFORMOWAĆ BRZEG WYSOKOŚCI 2-3CM. RESZTĘ CIASTA ROZWAŁKOWAĆ BARDZO CIENKO I WYCIĄĆ Z NIEGO KILKA LISTKÓW. JA ZROBIŁAM PASECZKI. |
![]() |
UPIECZONE CZEKA NA WYSTYGNIĘCIE DODATKOWO ZROBIŁAM POLEWĘ Z CZEKOLADY MLECZNEJ. ZDJĘCIE GOTOWEGO CIASTA W OSOBNYM POŚCIE :) |
O zjadłabym coś takiego, albo jakiś placek ze śliwkami, mniami :D
OdpowiedzUsuń