PRZEPIS ZE STRONKI NIGELLI LAWSON:
http://www.nigella.com/recipes/view/nutella-cake-158
SKŁADNIKI:
CIASTO:
6 dużych jaj, rozdzielonych ( białko i żółtko )
Szczypta soli
125g miękkiego masła
Nutella 400g ( jeden duży słoik lub dwa małe )
1 łyżka, rum lub wody
100g orzechy laskowe mielone
100g gorzkiej czekolady, stopionej
tortownica 24cm
6 dużych jaj, rozdzielonych ( białko i żółtko )
Szczypta soli
125g miękkiego masła
Nutella 400g ( jeden duży słoik lub dwa małe )
1 łyżka, rum lub wody
100g orzechy laskowe mielone
100g gorzkiej czekolady, stopionej
tortownica 24cm
WIERCH:
100g orzechów laskowych (obranych)
125ml śmietany kremówki
1 łyżka, rum lub wody
125g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W jednej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Ubijamy tak, żeby masa nie była sucha.
W drugiej misce miksujemy masło i nutelle, następnie dodajemy rum lub wodę i żółtka, orzechy. Odstawiamy na chwilkę do lodówki.
W tym czasie mieszamy rozpuszczoną czekoladę z białkami.
Następnie łączymy delikatnie obie masy, wlewamy do nasmarowanej formy i pieczemy 40min.
Orzechy prażymy na patelni aby nabrały lekko brązowego koloru z każdej strony.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie polewy:
W rondelku podgrzewamy śmietankę, pokruszoną czekoladę, rum.
Gdy czekolada się rozpuści zdejmujemy z ognia i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Polewamy wystygnięte ciasto i dekorujemy orzechami.
Przepyszne ciacho!!
OdpowiedzUsuńwłaśnie spróbowałam jest naprawdę super :))
OdpowiedzUsuńMmmm wygląda zacnie!! Jako czekoladoholiczka muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńjest naprawde nieziemskie ja tez kocham czekolade ale to mnie zabilo :)))
OdpowiedzUsuńOjjjj specjalnie dla Ciebie stworzyłam konto na gmailu :))) ciasto piękne, a polewa powalająca...rozmarzyłam się
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :**** a polecam to ciasto jest naprawdę świetne :))
UsuńNa pewno zrobię - uwielbiam czekoladowe ciasta !!!
OdpowiedzUsuńPolecam :*
Usuń