Ciasteczka "ODCISK PALCA"

SKŁADNIKI:

113 gr niesolonego masła, w temperaturze pokojowej

50 gr granulowany cukier biały

1 duże jajko

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

140 gr uniwersalnej mąki

1/8 łyżeczki soli

100 gr orzechów włoskich (lub orzechy laskowe lub migdały, ja wykorzystałam pół na pół

1/2 szklanki dżemu (dowolny smak lubisz), ja wykorzystałam powidła Babci roboty :))


PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.





PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKI PLUS EKSTRAKT WANILIOWY I TROSZKĘ SOLI
PRAŻYMY ORZECHY I MIGDAŁY PRZEZ OKOŁO 10 MIN
ORZECHY ODSTAWIAMY NA KILKA MINUT, ŻEBY OSTYGŁY NASTĘPNIE SIEKAMY NA DROBNE KAWAŁECZKI


URABIAMY CIASTO Z MĄKI, MASŁA, CUKRU I EKSTRAKTU WANILIOWEGO
CIASTO FORMUJEMY I KROIMY NA KAWAŁKI 13-15 SZTUK
Z CIASTA FORMUJEMY KULECZKI I WKŁADAMY DO LODÓWKI, ALBY JE OCHŁODZIĆ NA 30MIN
ODDZIELAMY BIAŁO OD ŻÓŁTKA, BIAŁO UBIJAMY Z ODROBINĄ SOLI. SCHODZONE KULECZKI OBTACZAMY W BIAŁKU
NASTĘPNIE OBTACZAMY W POSIEKANYCH, PRAŻONYCH ORZECHACH I MIGDAŁACH
PALCEM ROBIMY WGŁĘBIENIE, ALBY UMIEŚCIĆ DŻEM
KŁADZIEMY DŻEM DO WGŁĘBIENIA I ZAPIEKAMY 13-12MIN. PO UPIECZENIU OSTAWIAMY NA KILKANAŚCIE MINUT DO WYSTYGNIĘCIA.
GOTOWE!!!
 

Komentarze

Prześlij komentarz