Składniki: ( na 12 mufinek)
- 1 i 0,5 szklanki mąki
- 1 i 0,3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 0,3 szklanki cukru (dałam cukier puder)
- szczypta soli
- 90 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 135 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
- otarta skórka z 3 cytryn (dałam 2)
- sok z 1 i 0,5 cytryny
- czekolada goplany fioletówka
- kilka łyżek wiśniowego sosu z kawałkami wiśni
PRZYGOTOWANIE
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w naczyniu.
Mikserem zmiksować masło z cukrem, aż będzie kremowe, powoli wbijać jajka, miksując.
Do masy maślanej wsypywać na przemian suche składniki, wlewać maślankę, na końcu sok i skórkę z cytryny.
Mikserem zmiksować masło z cukrem, aż będzie kremowe, powoli wbijać jajka, miksując.
Do masy maślanej wsypywać na przemian suche składniki, wlewać maślankę, na końcu sok i skórkę z cytryny.
Przygotować formę - do muffinek lub dowolną inną. Wypełnić papilotki prawie do pełna.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-18minut (piekłam 20 min.). Studzić na kratce.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-18minut (piekłam 20 min.). Studzić na kratce.
Polać roztopioną czekoladą i sosem wiśniowym :)
Częstuję się jedną :)
OdpowiedzUsuńbabeczki cytrynowe... smaka mi już narobiłaś! :)
OdpowiedzUsuńprzepis super polecam :D
OdpowiedzUsuńKolorowy zawrót głowy ,super :)
OdpowiedzUsuń