Babeczki cytrynowe z polewą wiśniowo-czekoladową


Składniki: ( na 12 mufinek)

 - 1 i 0,5 szklanki mąki
 - 1 i 0,3  łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 i 0,3 szklanki cukru (dałam cukier puder)
 - szczypta soli
 - 90 g miękkiego masła
 - 3 jajka
 - 135 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
 - otarta skórka z 3 cytryn (dałam 2)
 - sok z  1 i 0,5 cytryny

 - czekolada goplany fioletówka
 - kilka łyżek wiśniowego sosu z kawałkami wiśni 



PRZYGOTOWANIE


Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w naczyniu.
Mikserem zmiksować masło z cukrem, aż będzie kremowe, powoli wbijać jajka, miksując.
Do masy maślanej wsypywać na przemian suche składniki, wlewać maślankę, na końcu sok i skórkę z cytryny.
Przygotować formę - do muffinek lub dowolną inną. Wypełnić papilotki prawie do pełna.
Piec w temperaturze 180ºC przez około  15-18minut (piekłam 20 min.). Studzić na kratce.
Polać roztopioną czekoladą i sosem wiśniowym :)

 

Komentarze

Prześlij komentarz