GASTRO CIEKAWOSTKI

Jeśli tak jak Ja uwielbiacie chodzić do restauracji, ale często nie wiecie jaką wybrać :)
Polecam Wam Bloga: ZJESC POZNAN :)
http://zjescpoznan.blogspot.com/

Jak obieramy orzechy laskowe i migdały:)

 Żeby obrać orzechy włoskie i laskowe (ich skórka nadaje wypiekom nie zawsze pożądaną ciemną barwę), najpierw prażymy je w piecu lub na suchej patelni, a potem owijamy w ściereczkę i pocieramy kilka minut w dłoniach. Po odwinięciu wybieramy z zawiniątka pozbawione cieniutkiej łupinki orzechy, a "plewy" pozostają w ściereczce. Z migdałami postępujemy inaczej. Wrzucamy je na 2-3 min do wrzącej wody, odcedzamy, spłukujemy zimną, a po odcedzeniu bez trudu ściągamy odstającą grubą łupinę.

Mielemy migdały i orzechy w specjalnie przeznaczonej do tego celu maszynce (maszynka do mielenia mięsa miażdży orzechy), a siekać możemy na dwa sposoby: szerokim nożem, tasaczkiem lub rewelacyjnie prostą metodą "ściereczkową", którą podpatrzyłam u Pascala Brodnickiego. Zawijamy je mianowicie w czystą ściereczkę i kilka-kilkanaście razy energicznie uderzamy tym tobołkiem o blat kuchenny. Pomysłowe, prawda?
www.ugotuj.to

Komentarze